Βενιζέλος: «Το 2018 θα είναι χειρότερο από το 2017. Υπάρχει μνημόνιο ως το 2060»

Για τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα,  τη Νέα Δημοκρατία, την κεντροαριστερά αλλά και την Eldorado Gold μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον δημοσιογράφο Στ. Διαμαντόπουλο. Αναφερόμενος, μάλιστα, στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τόνισε ότι η επόμενη χρονιά πρόκειται να είναι σαφώς πιο δύκολη από αυτήν που φεύγει και ότι τα μνημόνια όχι μόνο δεν τελειώνουν αλλά θα μας απασχολούν έως και το 2060.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξή του

Ευ. Βενιζέλος: Επιστρέψτε μου πριν από τη συζήτησή μας να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων, σε όλα τα σχολεία, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, στους γονείς, στους παππούδες και τις γιαγιάδες, να έχουν υγεία και κέφι τη χρονιά αυτή.

Στ. Διαμαντόπουλος: Άκουσα τον Πρωθυπουργό να επιμένει στο ότι, μα τι θέλετε να κάνουμε, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Αυτό που παραλάβαμε ήταν σε μία κατάσταση τέτοια, άρα δικαιολογημένα, το παλέψαμε, φθάσαμε μέχρι εδώ, είχαμε κάποιες ουτοπίες αλλά, τέλος πάντων, δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς κι ότι δεν το παλέψαμε. Διαβάζω αυτά που ανεβάζετε, ακούω τις θέσεις σας στις συνεντεύξεις σας, είστε πάρα πολύ σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση, κ. Βενιζέλο, δηλαδή μερικές φορές αναρωτιέμαι…

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είμαι καθόλου σκληρός, προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός και ακριβής σε αυτά που λέω και γράφω, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για να ακούει η κοινή γνώμη προκειμένου να έχει μία πλήρη ενημέρωση. Γιατί πολλές φορές μιλάμε με μισόλογα στην Ελλάδα, αυτό το έχω κάνει κι εγώ στο παρελθόν, το κάναμε όλοι μας μέχρι το 2010, μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης. Νομίζω ότι αυτό έχει συντελέσει στο να μην αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις. Επειδή όμως έχω ζήσει τα επτά χρόνια αυτής της αγωνίας να σταθεί η χώρα όρθια, υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, έχω υποχρέωση, καθήκον απέναντι στον τόπο να λέω αυτό που βλέπω, αυτό που πιστεύω, αυτό που καταλαβαίνω με την εμπειρία μου και τη γνώση μου. Γιατί έχω ζήσει τις διαπραγματεύσεις, ξέρω ποιος είναι ο καθένας από αυτούς που μιλά με την ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζω τους αριθμούς, γνωρίζω τα προβλήματα, όχι επειδή υπάρχει κάποια θεία φώτιση αλλά επειδή έτυχε να χειριστώ όλους αυτούς τους δύσκολους φακέλους, να χειριστώ τις διαπραγματεύσεις. Και το έχω κάνει με τη μεγαλύτερη διάρκεια, από το 2010 έως το 2015 ανελλιπώς. Δεν νομίζω ότι έχει κανείς μία τέτοια εμπειρία από όλες τις πλευρές, από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι το Υπουργείο Εξωτερικών, επί των λεπτομερειών, και αυτό το κτήμα της γνώσης και της εμπειρίας πρέπει να το χρησιμοποιώ για το μέλλον μας, για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα σχέδιο εξόδου και ανασυγκρότησης.

Στ. Διαμαντόπουλος: Τώρα, λέτε ότι ο Πρωθυπουργός λέει ψέματα.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, ότι ο Πρωθυπουργός λέει ψέματα, είναι νομίζω κοινά αποδεκτό, το έχει και ο ίδιος παραδεχτεί, απλώς το είπε λίγο πιο συμπαθητικά, ότι είχε ψευδαισθήσεις. Προφανώς λέει ψέματα ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός στην πραγματικότητα λέει το καταπληκτικό επιχείρημα: «είμαι ψεύτης δεν είμαι απατεώνας». Μα όταν είσαι ψεύτης, ψεύδεσαι κι όταν λες τι είσαι και τι δεν είσαι, δηλαδή αυτό είναι μία αλληλουχία προβλημάτων πια, που σε οδηγεί στο γκρεμό. Εδώ έγραψε άρθρο στην επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη, με τον προκλητικό τίτλο «Ήταν ψεύτης ο Ανδρέας Παπανδρέου;». Γιατί το είπε αυτό; Γιατί ήθελε να πει ότι ψέματα έλεγε και ο Ανδρέας όταν έλεγε ότι θα βγούμε από την ΕΟΚ, όταν έλεγε ότι μπορεί να υπάρξει λύση εκτός δυτικού συνασπισμού, άρα κι εγώ έλεγα διάφορα, ότι μου ερχόταν στο νου ως αντιπολίτευση, αλλά έγινα ρεαλιστής ως κυβέρνηση. Μα είναι δυνατό να συγκρίνεις τα δεδομένα του 2015, αυτό που βιώνει η χώρα από το 2007, με αυτά τα οποία συνέβαιναν στην Ευρώπη, στον κόσμο, το 1974 ή το 1963 που άρχισε την πολιτική του σταδιοδρομία ο Ανδρέας Παπανδρέου;

Έγραψα ένα άρθρο χθες στην «Καθημερινή», λέγοντας ότι αυτά τα λέει ο κ. Τσίπρας επειδή πιστεύει ότι υπάρχουν Έλληνες έτοιμοι να ακούσουν τα πάντα, δηλαδή προσβάλλει την κοινή γνώμη και υποβιβάζει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο επίπεδο του δικού του κυνισμού, και δεν μπορεί να καταλάβει τι έχει αφήσει πίσω του ο Ανδρέας. Άρα λοιπόν, το επιχείρημα είμαι ψεύτης δεν πειράζει, είναι μία περίεργη πολιτική μαγκιά. Σου λέει, εντάξει, «ο κόσμος δέχεται ότι μπορεί να λες ψέματα, αν όμως κερδίζεις εκλογικές μάχες, μετά μπορείς να διαψεύδεις τον εαυτό σου, να κάνεις άλλα αντί άλλων, και είσαι ωραίος». Σε επιβεβαιώνει μετά ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό το μεγάλο επιχείρημα του κ. Τσίπρα είναι πάντα, μα με ξαναψήφισαν το Σεπτέμβριο του 2015.

Στ. Διαμαντόπουλος: κ. Βενιζέλο, αυτό είναι ένα ψυχογράφημα του Αλέξη Τσίπρα.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είναι ψυχογράφημα, ίσως της κοινωνίας, όχι του κ. Τσίπρα.

Στ. Διαμαντόπουλος: Ένα λεπτό, εννοείτε ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση της κοινωνίας και το σοκ από τη μνημονιακή κατάσταση κι ό,τι προηγούμενο. Αλλά πριν πάμε εκεί, στη σκοπιμότητα αυτού του άρθρου, το οποίο είναι ιδιαίτερα σκληρό…

Ευ. Βενιζέλος: Παράδειγμα το αναφέρω, δεν είναι το ουσιώδες.

Στ. Διαμαντόπουλος: Δεν είναι το ουσιώδες. Να πάμε λίγο σε κάτι που αφορά το σήμερα και το αύριο. Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη λέει ότι βγήκαμε από τον κάβο, πάμε καλύτερα, η χώρα θα μπει στην ανάπτυξη, δείτε ότι βγάλαμε από την τρικυμία το καράβι. Είναι έτσι και σε ποιο βαθμό;

Ευ. Βενιζέλος: Εδώ ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ως κυβερνήτης ενός σκάφους, ενώ είναι ο Ποσειδών με την τρίαινα που προκάλεσε τρικυμία. Από ποια τρικυμία έβγαλε το σκάφος; Από την τρικυμία στην οποία το έβαλε το σκάφος με τεχνητό τρόπο εν ψυχρώ από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά. Εάν συνεχίζαμε αυτό που είχαμε κάνει έως το Δεκέμβριο του 2014 τώρα η χώρα θα ήταν σε άλλη κατηγορία, θα είχε ξαναγίνει ένα κανονικό κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Θα είχαμε κερδίσει ένα σημαντικό ποσοστό του χαμένου εδάφους και του χαμένου χρόνου. Αλλά εδώ ζούμε, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, μία δευτερογενή κρίση, μία κρίση επάνω από την κρίση, αυτήν που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας με τις επιλογές του. Και ξέρετε ποια είναι η πιο βαθιά κρίση; Δεν είναι η τεράστια οικονομική βλάβη, την οποία την υπολογίζουν με διάφορους τρόπους, έχει επικρατήσει αυτό το 100 δισεκατομμύρια βλάβη που είπε ο κύριος Regling, ο επικεφαλής του ESM. Η μεγαλύτερη βλάβη είναι η αλλοίωση του τρόπου σκέπτεσθαι της κοινωνίας, ενός μεγάλου ποσοστού της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο σου λέει, εντάξει, τα ψέματα είναι αυτά τα οποία επικρατούν, δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχει λύση εντός της Ευρώπης, στην πραγματικότητα, άρα ένα μεγάλο μέρος έχει γίνει αντισυστημικό, εγκαταλείπει και τον κ. Τσίπρα. Και τον εγκαταλείπει μην πηγαίνοντας πουθενά, δηλαδή με μία συμπεριφορά η οποία είναι αντισυστημική, απεγνωσμένη, διότι ο κ. Τσίπρας κατέστρεψε μία ελπίδα η οποία ήταν ψεύτικη, εύθραυστη, τεχνητή, τη δημιούργησε ο ίδιος, καλλιέργησε αυτές τις περίεργες ψευδαισθήσεις, όπως είπε, και αυτό, βεβαίως, έχει κάνει τους πάντες δύσπιστούς και απελπισμένους.

Στ. Διαμαντόπουλος: Εγώ δεν θέλω να γυρίσω ξανά πίσω, γιατί έχουν περάσει δύο-τρία χρόνια…

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί, είναι πολλά;

Στ. Διαμαντόπουλος: Όχι, δεν είναι πολλά. Υπήρχε μία τιμωρητική συμπεριφορά πολιτική των Ελλήνων απέναντί σας. Εννοώ Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, σε μία κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου.

Ευ. Βενιζέλος: Στο παλιό πολίτικο σύστημα. Του οποίου ο κ. Τσίπρας είναι ο απόλυτος θαυμαστής. Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας θαυμάζει τον Ανδρέα Παπανδρέου, θαυμάζει τον Κώστα Καραμανλή, θαυμάζει μέχρι και τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο θεωρεί πατριωτική κεντροδεξιά, και βεβαίως θέλει να γίνει ο συνεχιστής όλων αυτών των μεγάλων ηγετών της μεταπολίτευσης, την οποία καταγγέλλει και την οποία έχει συνδιαμορφώσει και η παραδοσιακή αριστερά, έχει συνδιαμορφώσει και το συνδικαλιστικό κίνημα, έχουν συνδιαμορφώσει και τα μέσα ενημέρωσης, έχουν συνδιαμορφώσει και οι διανοούμενοι και, βεβαίως, έχει συνδιαμορφώσει και η κοινωνία, η οποία έζησε τα 40 καλύτερα χρόνια της ελληνικής ιστορίας, από το 1974 μέχρι το 2010.

Στ. Διαμαντόπουλος: Είπατε προηγουμένως ότι εγώ ξέρω το λογαριασμό, πέντε χρόνια είδα τα τεύχη και τις συζητήσεις, ξέρω τους ανθρώπους, το σκηνικό και τα συμφέροντα αυτών που μας δάνεισαν, άρα, ουσιαστικά, κατευθύνουν και τη ζωή της χώρας σε μεγάλο βαθμό. Επιμένω στην ερώτηση, ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα βγούμε, βγαίνουμε. Δεν βγαίνουμε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν βγαίνουμε. Το 2018 θα είναι χειρότερο από το 2017. Λυπάμαι που το λέω αλλά έχω υποχρέωση να πω την αλήθεια. Όσοι πιστεύουν ότι τον Αύγουστο του 2018, με το τέλος του προγράμματος, πάμε στο τέλος των μνημονίων και της επιτήρησης και των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάνουν λάθος, λένε πάλι ψέματα στον ελληνικό λαό. Η δε αντιπολίτευση και μάλιστα η Νέα Δημοκρατία η οποία διεκδικεί να κυβερνήσει, πρέπει να έχει επίγνωση, γιατί στερείται επίγνωσης. Πρέπει να ξέρει ότι η περίοδος 2018-2023 είναι μία περίοδος υπονομευμένη, την έχει υπονομεύσει ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, διότι δεν τελειώνει το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, υπάρχει μνημόνιο μέχρι το 2023 και υπάρχει και το μεγάλο μνημόνιο, δυστυχώς, μέχρι την εξόφληση του χρέους, μέχρι το 2060. Ανέλαβε υποχρεώσεις τις οποίες ουδέποτε τόλμησε να αναλάβει άλλη κυβέρνηση, κι όλα αυτά έγιναν, έτσι, χαλαρά –χαλαρά, που λέμε στη Θεσσαλονίκη– σαν να μη συμβαίνει τίποτα, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Στ. Διαμαντόπουλος: Εγώ επιμένω στο θέμα, κ. Βενιζέλο. Επιμένω, δεν θέλω να γυρίσω στο χθες ούτε στα ψυχογραφήματα…

Ευ. Βενιζέλος: Πάμε στο αύριο.

Στ. Διαμαντόπουλος: Σήμερα και αύριο. Είπατε ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός…

Ευ. Βενιζέλος: Είπε κάτι ο κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ;

Στ. Διαμαντόπουλος: Όχι, δεν είπε τίποτα.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είπε τίποτα. Γιατί δεν είπε τίποτα ο κ Τσίπρας στη ΔΕΘ; Γιατί ξέρει ότι δεν υπάρχει τίποτα.

Στ. Διαμαντόπουλος: Δεν υπάρχει με οποιονδήποτε τίποτα, κατά τη γνώμη σας;

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έχει εμφανιστεί στην Έκθεση το 2014 και παρουσίασε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με όλα τα ψεύδη, τις υποσχέσεις, τις δημαγωγίες, τις ανευθυνότητες. Εμφανίστηκε το 2015 και είπε, «δεν πειράζει, κάναμε τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο αλλά πάλι ωραίοι είμαστε, ψηφίστε με», και τον ψήφισε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, τον έκανε κυβέρνηση μαζί με τον κύριο Καμμένο. Εμφανίστηκε πέρυσι, έδωσε μία σειρά από υποσχέσεις, καμία δεν πραγματοποιήθηκε, καμία, και βέβαια τώρα εμφανίστηκε στην πραγματικότητα αδύναμος να πει μία νέα ιστορία, μία νέα αφήγηση. Γι’ αυτό και δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη δεσμευτική υπόσχεση, είπε, «αν με αφήσουν οι τροϊκανοί, οι εταίροι, μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσω κάτι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αν έχουμε πράγματι πετύχει το δημοσιονομικό στόχο μας του 2017, αλλά οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις και για περαιτέρω μείωση συντάξεων και για περαιτέρω μέτρα εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι». Τώρα, κοιτάξτε, μιλάμε για ένα έτος το 2017 με χαμηλό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ενώ ο στόχος του 2018 και μετά είναι 3,5%.

Στ. Διαμαντόπουλος: Αυτά που περιγράφετε λένε σε εμένα τουλάχιστον ότι δεν βγαίνει ούτως η άλλως και στα επόμενα πέντε-έξι χρόνια, δεν βγαίνει, δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί.

Ευ. Βενιζέλος: Έτσι, με τον τρόπο αυτό; Όχι.

Στ. Διαμαντόπουλος: Μα κ. Βενιζέλο τα έχει υπογράψει είτε ο Τσίπρας είτε είναι συνέχεια της προηγούμενης κατάστασης…

Ευ. Βενιζέλος: Μα η χώρα θέλει μία άλλη αντίληψη κοινωνική καταρχάς. Πρέπει η κοινωνία να καταλάβει ότι χρειάζεται να συσπειρωθούμε γύρω από ένα πρόγραμμα και να ξανασυζητήσουμε με τους εταίρους μας, ζητώντας αυτό που πάντα έλεγα από το 2012 και μετά, από τότε που φάνηκε το πρώτο φως πως σταθεροποιείται κάπως η κατάσταση, πρέπει να ζητήσουμε δημοσιονομικό χώρο αναπνοής για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία, να ξαναφτιάξουμε την καταστραμμένη μεσαία τάξη. Δίνοντας τι αντάλλαγμα; Μεταρρυθμίσεις. Να τους πούμε ότι η χώρα θα γίνει κανονική, θα γίνει ένα ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό κράτος όπως οι άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Στ. Διαμαντόπουλος: Δεν βλέπω να πείθονται όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν πείθονται γιατί όταν ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται φιλοεπενδυτικός στις 10 Σεπτεμβρίου και στις 11 Σεπτεμβρίου δηλώνει η Eldorado Gold ότι αποχωρεί και καταγγέλλει, διότι είναι θύμα εμπαιγμού, και άρα μία επένδυση τεραστίων διαστάσεων παύει να λειτουργεί και επιπλέον το μήνυμα διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα της πλάκας σε σχέση με τις ξένες επενδύσεις, δεν μπορείς να πείσεις κανέναν. Μιλάμε τώρα για τους Καναδούς επενδυτές οι οποίοι είναι οι πιο ενεργοί, γιατί οι Καναδοί έχουν μπει στις τράπεζες, Καναδοί είναι στο αεροδρόμιο Αθηνών, Καναδοί μπορούν να στηρίξουν, και όταν λέω Καναδοί, όχι αναγκαστικά ιδιώτες, τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων των Καναδών έχουν ενεργή παρουσία, στην Ελλάδα, επενδυτική. Λοιπόν, ο Καναδός επενδυτής, ο οποίος εμφανίζεται με διάφορες όψεις σε διάφορα επίπεδα έρχεται και σε καταγγέλλει και δεν σε καταγγέλλει γιατί δεν θες, γιατί έχεις μία πολιτική, αλλά γιατί λες ψέματα και αφήνεις τα πράγματα να σέρνονται και για αυτό έχει διεθνή ευθύνη, η χώρα έχει διεθνή ευθύνη αποζημιώσεων για αυτά, δεν είναι λόγια, δεν μιλάμε απλά για μία βλάβη πολιτική, επικοινωνιακή, μιλάμε και για υποχρεώσεις καταβολής αποζημιώσεων.

Στ. Διαμαντόπουλος: Δεν βγαίνει, εγώ επιμένω. Ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος λέει ότι δεν βγαίνει έτσι, τι σημαίνει αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν βγαίνει έτσι, διότι βλέπετε τη συζήτηση στις τράπεζες, μία συζήτηση…

Στ. Διαμαντόπουλος: Ας πάμε λίγο στην επόμενη ημέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε, δεν βγαίνει έτσι, όταν δεν έχεις ενεργό τραπεζικό σύστημα, το οποίο να υποστηρίζει την ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις με χρηματοδοτήσεις, με δανειοδοτήσεις. Δεν μπορείς να έχεις ενεργό τραπεζικό σύστημα αν δεν έχεις αποταμίευση των νοικοκυριών, εάν η αποταμίευση των νοικοκυριών δεν πηγαίνει με τη μορφή καταθέσεων στις τράπεζες προκειμένου να μετατρέπεται σε χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Αυτό το κατέστρεψε ο κ. Τσίπρας διότι αναγκαστήκαμε να κάνουμε τις νέες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Στ. Διαμαντόπουλος: Μισό λεπτό, αυτό σημαίνει έπρεπε να έχουμε τελειώσει τα κόκκινα δάνεια, τα επιχειρηματικά ή όχι…

Ευ. Βενιζέλος: Χειρότερα πηγαίνουν τα κόκκινα δάνεια. Πέρα από λογιστικές διευθετήσεις που κάνουν οι τράπεζες για να έχουν έναν, ας το πούμε έτσι, ευπαρουσίαστο ισολογισμό, δεν γίνεται στη πραγματικότητα τίποτα. Να σας πω και κάτι που δεν το ξέρει ο πολίτης; Τα κόκκινα δάνεια μπορούν τώρα να διευθετηθούν και αυτό είναι πάρα πολύ φιλικό για τον δανειολήπτη, για τον οφειλέτη, ιδίως για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά, γιατί τα επιχειρηματικά, εν πάση περιπτώσει, συνδέονται και με την προοπτική που έχει κάθε επιχείρηση ιδίως από μεσαία και επάνω αλλά τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά. Γιατί μπορούν να διευθετηθούν; Γιατί είναι ανακεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες, το ιδιωτικό χρέος κουρεύεται εκ των πραγμάτων, γιατί ο οφειλέτης θα πληρώσει λιγότερα από ό,τι περίμενε να πληρώσει, επειδή κουρέψαμε το δημόσιο χρέος το 2012. Η επέμβαση που έγινε το 2012 στο δημόσιο χρέος, φθάνει στον πολίτη τώρα, αυτόν που χρωστά. Γιατί όλοι έλεγαν, τι με νοιάζει εμένα αυτή η συζήτηση για το δημόσιο χρέος, τι με νοιάζει η συζήτηση για τις τράπεζες… Τον νοιάζει τώρα που καταλαβαίνει ότι αυτό μπορεί να τον διευκολύνει πάρα πολύ στη διευθέτηση ενός δανείου, το οποίο πολλοί άνθρωποι το έχουν πληρώσει στην πραγματικότητα από πλευράς κεφαλαίου, αλλά υπάρχουν και άλλοι που δεν μπορούν πια λόγω αδυναμίας. Άρα, η προσαρμογή αυτή στη νέα κατάσταση των νοικοκυριών, στη νέα κατάσταση της οικονομίας, γίνεται επειδή έχουμε κάνει την επέμβαση εκείνη.

Στ. Διαμαντόπουλος: Μπορούσε να τελειώσει αυτή η ιστορία πριν από έξι ή οκτώ μήνες; Τα κόκκινα δάνεια να έχουν προχωρήσει περισσότερο; Αν δεν ρυθμίσουν αυτές τις καταστάσεις οι τράπεζες, δεν μπορούν να βγουν στην οικονομία και να χρηματοδοτήσουν μία νέα εποχή.

Ευ. Βενιζέλος: Αν δεν είχαμε, κ. Διαμαντόπουλε, τα capital controls και αν δεν είχαμε τη μεγάλη διαρροή, την πρόσθετη, γιατί είχαμε και στην αρχή, αλλά όταν πήγε να σταθεροποιηθεί η οικονομία το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2014, εν όψει των εκλογών, αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και εν όψει της επικείμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, έφυγαν οι καταθέσεις πάλι. Μετά ήρθε το τρελό πρώτο εξάμηνο του 2015 και είχαμε ξανά μία τεράστια διαρροή καταθέσεων κι αυτό ήταν μία χαριστική βολή στην υπόθεση αυτή.

Στ. Διαμαντόπουλος: Βαγγέλη Βενιζέλο, εγώ θέλω να επιμείνω σε αυτό που είπατε προηγουμένως, ότι δεν βγαίνει έτσι και για να βγει χρειάζεται άλλο σχέδιο.

Ευ. Βενιζέλος: Για το σχέδιο να σας πω κάτι.

Στ. Διαμαντόπουλος: Ένα λεπτό λίγο, σας παρακαλώ, κ. Βενιζέλο. Καταλαβαίνω γιατί είστε ποταμός, δεν θέλω να διακόπτω τη σκέψη σας, όμως είναι αρκετά πράγματα μαζί και το χθες είναι χθες, έχει τη σημασία του στο πώς θα διαμορφωθεί το αύριο, αλλά εφόσον ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος λέει ότι δεν βγαίνει η ιστορία έτσι, δεν θα βγει και με την επόμενη φάση, διότι ακόμα κι εκλογές να γίνουν το 2018-2019…

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά είναι προϋπόθεση η πολιτική αλλαγή για να γίνει οτιδήποτε, γιατί εδώ έχουμε στις δημοσκοπήσεις και μία κοινωνία που δεν θέλει εκλογές.

Στ. Διαμαντόπουλος: Δεν είναι μόνο αυτό, είμαστε ζαλισμένοι πολιτικά, είμαστε πολλοί άστεγοι, δεν ξέρουμε πώς να πατήσουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Συμφωνώ.

Στ. Διαμαντόπουλος: Περιγράψατε προηγουμένως μία κοινωνία, η οποία ναι μεν έχει κι αυτή τις ευθύνες της, αλλά είναι ζαλισμένη, διότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το ψέμα έχει τελειώσει.

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει κάτι χειρότερο. Δεν μιλάμε για την ουσία, μιλάμε με αποσπάσματα, με αποφθέγματα, με υπαινιγμούς. Ξέρετε, εγώ αγωνίζομαι, έχω κάνει μία δεξαμενή…

Στ. Διαμαντόπουλος: Αφού οι πολιτικές δυνάμεις μιλούν.

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει, συμφωνώ, εγώ δεν έχω αντίρρηση σε αυτό που λέτε. Σας λέω, λοιπόν, ένα άλλο μοντέλο πολιτικού λόγου. Ξέρετε, έχουμε κάνει με διάφορους φίλους συνεργάτες, συναδέλφους, έναν φορέα, τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, έχουμε κάνει 30 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Κάναμε ένα μεγάλο συνέδριο τον Ιούνιο «Ελλάδα Μετά», η Ελλάδα μετά την κρίση, μετά το μνημόνιο, εάν μπορεί να υπάρξει η Ελλάδα μετά. Ήρθαν 50 ομιλητές, έχουμε πραγματευτεί όλα τα θέματα, από την 4η βιομηχανική επανάσταση στην Ελλάδα, από τις νέες τεχνολογίες, από το τι μπορούμε να κάνουμε στο νέο περιβάλλον το απαιτητικό που αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις και το επιχειρείν συνολικά μέχρι τι θα γίνει με τους Θεσμούς. Προσπαθούμε να τα πούμε αυτά, αλλά δεν τα προσέχουν οι άνθρωποι αυτά, προσέχουν την αγωνία τους κι έχουν δίκιο. Σου λέει, τι θα γίνει με τη φορολογία… Εγώ θα σας πω, πιο σημαντικό από τη φορολογία είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, το να μειώσεις τις ασφαλιστικές εισφορές είναι για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές, πολύ πιο σημαντικό από το να μειώσεις κάπως τους συντελεστές της φορολογίας. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα.

Στ. Διαμαντόπουλος: Παίρνω αφορμή από αυτό που είπατε, για τις συζητήσεις στον Κύκλο Ιδεών, έχω παρακολουθήσει αρκετά, μερικά εξ αυτών και ζωντανά, έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον, όμως δεν μπορώ να τις παρακολουθήσω καθημερινώς μέσα στην αγωνία και στην τρέλα της καθημερινότητας.

Ευ. Βενιζέλος: Συμφωνώ.

Στ. Διαμαντόπουλος: Όμως, κ. Βενιζέλο, εσείς περιγράφετε μία άλλη κατάσταση, είναι σαν να ακούω

Δημοφιλέστερες Ειδήσεις